"Дисни" пренася мис Марпъл на големия екран

Част от експозиция, посветена на Агата Кристи в хотел в Истанбул

Част от експозиция, посветена на Агата Кристи в хотел в Истанбул

Филмовото студио "Дисни" купи правата за използване на образа на мис Марпъл и планира скоро да направи пълнометражен филм с главно действащо лице героинята на Агата Кристи, съобщи "Холивуд рипортър". Преговорите за правата върху симпатичната дама са продължили няколко месеца., уточнява изданието


Мис Марпъл се появява в романите на Агата Кристи през 1927 година и се превръща в един от най-известните образи на писателката. Симпатичната възрастна дама с дълбоки познания за тъмната страна на хората и безупречна логика успешно конкурира друг детектив, роден от фантазията на писателката - Еркюл Поаро.


От "Дисни" са поръчали написването на сценария за филма с Джейн Марпъл на сценариста Марк Фрост, познат като съавтор на сериала на Дейвид Линч "Туин Пийкс". Разбира се, това няма да е първият случай, когато възрастната дама-детектив се появява в пълнометражен филм. За пръв път образа присъства в лентата "Убийство, каза тя", която тръгва по кината през 1961 година.




Ролята на мис Марпъл се изпълнява от британската актриса Маргарет Ръдърфорд, която към този момент е на 70 години. Тя играе образа в още четири пълнометражни филма, заснети в периода 1961-1965 година. Следващата поява на Джейн Марпъл във въртяно по кината заглавие е чак през 1980 г. в "The Mirror Crack'd".


Героинята на Агата Кристи обаче присъства доста често в телевизионни филми, като образът се появява в над 30 различни проекта, предимно екранизации на романи на британката.