Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британски лингвисти разгадаха тайната на Агата Кристи
8 Април 2007
Въпреки мрачните сюжети, тя използва думи и изрази, които предизвикват добро настроение у читателя
Кралицата на детективския роман Агата Кристи
Кралицата на детективския роман Агата Кристи

Грийн Хауз стана Музей на Агата Кристи

Тук Кристи и вторият и съпруг Макс Малоун са прекарвали летните месеци


Британски учени разгадаха тайната на популярността на романите на Агата Кристи, предава Times Online. След проучване на текстовете и изследователи -невролингвисти от Лондон, Бирмингам и Уоруик успели да стигнат до заключението, че в детективските и романи в изобилие се срещат фрази-тригери, които предизвикват повишаване на серотонина и ендорфините у читателя.

"Езиковите методи на Кристи предизвикват по-висока мозъчна активност от обикновено- обяснява доктор Роланд Капферер, координатор на проучването в рамките на "Проект Агата". Стимулирането на тези неврологични опиати води до там, човек просто да не може да се откъсне от нейните книги."

Изследователите твърдят, че речниковия запас на Агата Кристи е твърде ограничен."Това означава, че читателят не се отвлича и може да отделя повече внимание на ключовете към разгадаване на тайната и сюжета", пояснява доктор Пенила Даниелсън от Бирмингамския университет.

Въпреки мрачните си сюжети, Кристи използва думи, приятни за читателя, тя често повтаря едни и същи думи и изрази, "хипнотизирайки" по този начин читателите. Сред тези думи са " тя", "да", "момиче"," мили/мила", " усмихва се", и "внезапно". Сред подобни обичайни за нея фрази са : "Ще ме последвате ли?", "повече или по-малко", ден-два" или "нещо такова".

"Кристи не обременява читателя с излишни детайли- пояснява Капферер.- Нейното повествование представлява " претегляне на идеи", които обгръщат читателя до края на сюжета. Това спомага за създаване на състоянието на " минимално когнитивно отвличане".

Освен това, както посочват изследователите, в произведенията си Кристи често използва тире, създавайки по този начин " повествувание с ускорени темпове". Всяка фраза, след която следва тире, подбужда читателите да продължат четенето.

Матю Причард, внук на Агата Кристи, се отнася към резултатите от "Проект Агата" твърде скептично. "Никаква тайна няма в това- твърди той- Тя просто е съчинявала прекрасни сюжети."

Тия дни бе открит Домът- музей на Кралицата на криминалния роман в британското графство Девъншир. В Грийнуей Хауз Агата Кристи е написала няколко от най-известните си детективски романи. Реконструкцията на дома и  цялостната експозиция на музея още не са завършени, но домът вече е открит за посещения на туристи.

Във вилата е пресъздадена обстановката от 50-те години, когато писателката и вторият и съпруг сър Макс Малоуън са прекарвали там летните месеци. Сред експонатите на музея са лопата и ведро на сър Макс, известен археолог, както и страници с ръкописни поправки и първи издания на книгите на Агата Кристи.

Грийнуей Хауз, чиято стойност се оценява на повече от 2.5 млн лири, стана собственост на британския Национален фонд, който се грижи за паметниците на културата, през 2000 година.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.