четвъртък, 6 януари 2011 г.

Коледата на Поаро (Агата Кристи)

Роман - криминален
издаден - 1938г.



Саймън Лий, сгърбен възрастен инвалид, но с невероятно живи очи, в които има жажда за живот, кани в имението си всички свой роднини за коледа.
 Саймън Лий е влиятелен милионер, натрупал състоянието си в Южна Африка от диаманти, след което го утроил в Англия. Той е грешен и порочен човек, който през целия си живот е мамил, крал и лъгал хората.
 Гости: Алфред Лий и жена му Линда, Джордж Лий и жена му Магдалин, Дейвид Лий и жена му Хилда, Хари Лий. (братя)
    Алфред Лий, мъж на средна възраст със солидно телосложение, благородно лице и кротък поглед, управлява фабриката на баща си и заедно с жена си живеят в имението на Саймън. Жена  му Линда е изключително слаба, но с бързи и грациозни движения и излъчва енергичността на ловджииска хрътка, а лицето й внушава спокойствие. Алфред е под пълен контрол от баща си и изпълнява всичките му заповеди, колкото и лошо да се държи баща му с него, поради което Линда мрази баща му и иска да се махнат от имението, но Алфред е лоялен и не иска и да чува за това, а пък и получава пълна издръжка от баща си, която не иска да губи.
     Джордж Лий е пълен четиресет годишен мъж, член на парламента. Джордж е напълно зависим от баща си и получава издръжка от него. Той е много стиснат и непрекъснато се тревожи за пари. Жена му Магдалин е стройна и слаба с платинено руса коса и яйцеподобно лице лишено от всякакъв израз. Тя не се ограничава в харченето на пари като съпруга си.
      Дейвид Лий рус със сини очи има странен момчешки вид. 
 Той не е стъпвал в имението и не се е виждал с баща си от двайсет години и обвинява баща си за смъртта на майка си. Според него изневярите, порочният и нечестен начин на живот и всичко останало, което е вършил баща му са довели до смъртта на нещастната му майка. Дейвид мрази Саймън, имението, околностите му и всичко свързано с него. В спомените си има само мъка и тъга.
Жена му Хилда е едра жена, не особено красива, но с особен магнетизъм. Жена на средна възраст, не особено умна, но у нея има нещо, което не може да се пренебрегне. Тя внушаваше
сила.
      Хари Лий с широка арогантна челюст, граблив нос и насмешлив поглед е черната овца на семейството. Един ден той изчезнал с пари, които не били негови и оставил бележка, че канцеларския живот не е за него и смята да опознае света. Всички говорят за него, като за лошото момче.
       За изненада на всички в имението се появяват още двама гости -
Стивън Фар - син на стар съдружник на Саймън Лий от Африка, слушал много истории от баща си за Саймън и докато бил в Лондон решил да го посети.
Пилар Естравадос - дъщеря на покойната дъщеря на Саймън Лий, негова внучка. Останала без дом, Саймън я кани да живее в неговот имение.
В имението се появява напрежение породено от омразата между Алфред и Хари и Дейвид и баща му.
   На Бъдни вечер Саймън Лий извиква всички в стаята си и когато те пристигнали той демонстративно довършвал разговор по телефона за някакво завещание. След което той създал скандал в семейството. Започнал да обижда синовете си, крещял им, казал им, че не струват и на полувина колкото внучката си Пилар. Заявил, че ще намали издръжката им и че може да ги остави без наследство.
На всички им станало ясно, че единствената цел на баща им да ги събере е да ги настрой един срещу друг и да се забавлява от това.
   Няколко часа по късно от стаята на Саймън Лий се чуват писаци и той е намерен мъртъв с прерязано гърло в стаята си, която била заключена отвътре, а от сейфа липсвали диамантите на милионера.
По късно се разбира, че в имението е идвал полицейския началник Сагдън, под предтекст, че събира дарения за полицията. Когато се появил полицаят в имението, прислужникът на Саймън казъл, че икономът започнал да се държи странно и след това изчезнал.
   През това време Еркюл Поаро е на гости за коледа на своят стар приятел полковник Джонсън и когато повикват полковника за съртта на Саймън Лий, Поаро се включва в случая.

  Оттук започва изключителното разследване на Поаро, разпитването на присъстващите, разкриването на уликите и изследването на случая. Всички имат мотив и интерес милионерът да е мъртъв!
За да разберете кой е убиеца ( дали някой от присъстващите или външен човек), какъв е мотива (пари, изчезналите диаманти, омраза или нещо скрито в миналото) и как е извършено престъплението при заключена врата отвътре, ще разберете когато прочетете книгата.
 Краят е абсолютно неочакван и оригинален, заради което ще спра до тук, за да не разваля изненадата.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар