Карти на масата: Агата Кристи*

Тя е най-продаваният автор на художествена литература за всички времена

Карти на масата: Агата Кристи*

Агата Кристи - първата дама на криминалния жанр. Писателката, която най-напред измисляла последната глава от романите си, а едва след това се връщала на първата. Според "Книгата на Гинес", творбите на Агата Кристи са най-продаваните в света, след Библията и Шекспир.

Името на писателката е задължителна асоциация, когато говорим за криминалета. Нейните истории впечатляват с дълбокия си психологизъм и изключително разбираем език, което ги прави предпочитани творби и до днес.

Романите се четат бързо, могат да бъдат дори и препрочитани. Те са от онези книги, които не губят актуалността си. Криминалетата на Кристи са интересни и увлекателни. Различават се от днешните по липсата на натурализъм, което ги прави подходящи четива за почивка и разпускане. Авторката никога не е описвала сцени на насилие, в творбите й липсва и така характерния за съвременните автори сексуален тормоз.

Агата Кристи е творила през целия си живот. Първият й роман е публикуван през 1920 година, а последният - през 1976 година. Англичанката е от този тип писатели, които днес са на изчезване - прави го, защото може, защото има какво да каже и най-важното - защото, със сигурност, има кой да я чуе.

Детайлите в произведенията на Агата изглеждат реални и сякаш е трудно да се повярва, че всичко е плод на въображението й. Това е така, защото са продиктувани от случките, които самата авторка е преживяла. През Първата световна война тя работи като медицинска сестра и като фармацевт. Впоследствие този опит се проявява в творчеството й - 83 от измислените от нея престъпления са извършени чрез отравяне. Обясненията и медицинските термини в романите й са автентични и също карат читателя да не усеща разказа като фикция, а като нещо реално и случващо се.

Когато четем някоя книга, ние й се отдаваме напълно. Гледаме през очите на героите, преживяваме емоциите им, чувстваме техните болка, радост, любов. Агата Кристи умело описва персонажите и ситуациите, създава специфична вратичка, през която можем да надникнем и да усетим историята толкова близо, сякаш самите сме част от нея.

Британката е била изключително продуктивна писателка. Казват, че някои от най-популярните си творби е създала за около седмица. Днес равносметката е 80 романа, 19 сборника с разкази и 17 пиеси, преведени на цели 103 езика. Огромни заслуги и принос в криминалната литература!

Не може да не сте чували за Еркюл Поаро и мис Марпъл - двама от най-популярните герои на Агата Кристи, чийто живот продължава във филми и сериали.

Мис Марпъл е "белокоса стара дама с необикновена приятност в маниерите". Като всяка англичанка, разбира се. Тя посвоему хармонизира заобикалящия я свят. Животът й обаче не е богат на събития, но само ако не броим най-важното - разследванията. А тях няма как да ги пропуснем. Джейн Марпъл е проницателна, а тайната на детективските й умения се крие в житейския й опит и вниманието й към ближните. Като всяка жена, тя обръща голямо внимание на детайлите, което я извежда крачка напред, спрямо останалите разследващи.

Самата Агата Кристи разказва, че образът на мис Марпъл е повлиян от собствената й баба. Тя е била жизнерадостен човек, но винаги е очаквала най-лошото от всички. И както обикновено се случва - в повечето случаи е излизала права.

Първоначално кралицата на криминалния роман не е възнамерявала мис Марпъл да бъде постоянен герой, но неомъжената дама с остър език "се настани така тихо в моя живот, че почти не забелязах пристигането й и тогава не знаех, че ще стане съперница на Еркюл Поаро".

Филмовото студио "Дисни" пък е закупило правата за използване на образа на мис Марпъл и се очаква скоро да бъде създаден пълнометражен филм, в който главно действащо лице ще бъде героинята на Агата Кристи.

Творческото наследство на Агата Кристи е огромно и, за жалост, няма как да опишем всяко едно произведение. А всички те заслужават да бъдат прочетени. Ако все още не сте се запознали с творбите на писателката, можете да започнете от най-популярните заглавия: "Десет малки негърчета", например. Това е романът, от който са продадени над 100 милиона копия и днес той е определян като седмата най-популярна книга на всички времена. Произведението е претърпяло няколко промени в заглавието, защото американската преса го определя като дискриминиращо. След първата, романът се нарича "Десет малки индианчета", но когато и думата "индианец" започва да се възприема като политически некоректна, книгата е преиздадена под името "И тогава не остана никой".

Друга интересна и популярна творба на Агата Кристи е "Убийство в Ориент Експрес". Пише я в стая 411 в хотел "Пера Палас" в Истанбул. Покрай писателката хотелът придобива неимоверна популярност и днес същата стая вече не носи номер, а име - "Стаята на Агата Кристи". Любопитен факт е, че Кристи наистина е пропътувала разстоянието Париж - Истанбул с влака "Ориент Експрес".

"Азбучните убийства" са поредна увлекателна творба, дело на криминалната авторка. Оригинално, завладяващо и напрегнато четиво, в което убиецът избира жертвите си по азбучен ред и до всяка оставя азбучен справочник, посочващ мястото на следващото убийство. Тук главно действащо лице е Поаро, който, с помощта на Хейстингс и Джап, преследва злодея през цяла Англия.

Романите на Агата Кристи са първата значима крачка към поставянето на основите на криминалната литература. Те не са повлияни от никого и именно тази чистота ги прави толкова уникални по рода си.

Днес криминалният жанр не е явление. Познаваме автори, които създават страхотни творби и ни карат с трепет да четем всеки техен роман.

"Дейли Телеграф" нарича Вал Макдърмид "истинската кралица на психологическия трилър". Шотландката е автор на двайсет и три световни бестселъра, преведени на 30 езика и продадени в над десетмилионен тираж.

Джон Гришам пък е най-предпочитаният американски автор. Според класация на британския телевизионен канал "Алиби", неговата поредица от съдебни трилъри му е донесла приходи от над 600 млн. долара от тиражите на книгите, приходите от екранизации и продажбите на авторски права.

Не бива да пропускаме и Дан Браун, който нашумя с "Шифъра на Леонардо". Други, любими на читателите, негови книги са "Шестото клеймо" и "Изгубеният символ".

И все пак, най-четената авторка на криминалета остава първосъздателката им - Агата Кристи. Завладяващи истории и неочаквани обрати, мистерия и ужасни разкрития - многобройни сюжети, в които няма да имате против да се изгубите.


*"Карти на масата" - роман от Агата Кристи, написан през 1936 г.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 17.08.2011|11:47
Препоръчвам и автобиографията на Агата Кристи:) Като четеш, си даваш сметка, че от времето, в което е живяла тя, до този момент нищо не се е променило съществено в човешките взаимоотношения
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay